Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής αφιερωμένη στον Ηρωα Γρηγόρη Αυξεντίου

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής αφιερωμένη στον Ηρωα Γρηγόρη Αυξεντίου

Ο ΕΣΧΑΤΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 3 Μαρτίου 2012 ανταμώσαμε και πάλι την ελληνική ιστορία, σε μιαν από τις ξέχωρες στιγμές της. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, δια της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού είχε την εξαιρετική εύνοια της τύχης να φιλοξενεί στο οίκημά του, πλησίον της εκκλησίας Αγίας Νάπας στη Λεμεσό, το Ματρόζο. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού Πανίκος Φραγκούδης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάκης Οικονομίδης. Κείμενα απάγγειλαν οι έφεδροι καταδρομείς Ανδρέας Προκοπίου και Δημήτρης Χρυσάνθου. Το συντονισμό ανέλαβε ο Μάριος Αθανασίου. Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους, σχετικές με τον τιμώμενο ήρωα και τον υπέρτατο αγώνα.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου, σε μια αναδρομή στους ήχους των παλιών καιρών προέβαλε αφηγηματικά το ιστορικό της επικής μάχης, στα βουνά του Μαχαιρά. Η εκδήλωση αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής, στον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ και τους ηρωικούς συντρόφους του. Αφετηρία και τέρμα το κρησφύγετό τους. Η μικρή σπηλιά, διαστάσεων δύο επί τρία. Που όμως μπορούσε να χωρέσει την Πατρίδα, με τις ελιές και τ’ ακρογιάλια της.

Διώχνοντας τους συντρόφους του, επαναλάμβανε τον Αινεσίδημο το Δυμαίο, Διοικητή της Αχαϊκής Φρουράς στο 198 π.Χ., που διέταξε τους άνδρες του να φύγουν κι έμεινε με λιγοστούς επιστήθιους φίλους στη θέση του, μη αφήνοντας το Φιλοκλή να προχωρήσει στο κέντρο του Άργους, παρά μόνο αφού πέρασε πάνω από το πτώμα του.

Η μνήμη ανέτρεξε στους ίδιους εκείνους χώρους και τις στιγμές, όπου προμηθεϊκός και υπερήφανος ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, παρέμενε για να δώσει με τους συντρόφους του την τελευταία του μάχη. Εκεί που πολεμούσε για δέκα ολόκληρες ώρες, ωσότου ζώστηκε τις φλόγες των εχθρών. Τις φλόγες που τον οδήγησαν στην αθανασία.

Ο Αυγουστής Ευσταθίου, με την υποδειγματική σεμνότητά του επανέλαβε τον έσχατο διάλογο. Περιέγραψε το μεγαλείο των στιγμών. Της μέρας εκείνης, που οι σημαίες και οι καρδιές ήταν μεσίστιες.

Ο ύστατος αποχαιρετισμός σ’ εκείνον που ανηρέθη μαχόμενος, πολλούς των πολεμίων ανελών.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Εκδηλώσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s